Tuti tipp!
BLOG | BEÁZÁS | BETONOZÁS | CSŐTÖRÉS | PARKETTÁZÁS | VIZES FALAK | KAPCSOLAT
TELEFON: 06 1 445 4945
TELEFON: +36 1 445 4945
BLOG   VIZES FALAK   GÉP AJÁNLÓ   ÁRLISTA   KISZÁLLÍTÁS   RÓLUNK   KAPCSOLAT
BETONOZÁS   CSŐTÖRÉS   ÉPÍTKEZÉS   PARKETTÁZÁS   SZÁRÍTÁS   ELŐTTE-UTÁNA   GYIK
HU/EN/DE
Nedves levegő, száraz levegő, szárítás, szaritas, szárazság, dry air, wet air, humidity, páratartalom, páraleválasztó párátlanítás páramentesítés nedves levegő megszüntetése.

Szárítás, szárítási feladatok

Párátlanítás | Szárítás | Szárítási megoldások | Pára, páratartalom

Pára, páramentesítés, páramentesítési feladatok

Dry air, wet air

Párás levegő, nyirkos levegő
Penész, penészgomba, nedves levegő, nedves falak
Ipari és lakossági szárítási megoldások: Pára Centrum. Nedves falak szárítás. Vizes falak megszüntetése.
Modern párátlanítás

INGATLANOK SZÁRÍTÁSA
PÁRÁS LEVEGŐJŰ, NYIRKOS INGATLANOK

A modern falszárító- és komoly ipari páramentesítő gépeknek köszönhetően, nem kell hosszú hetekig arra várni, hogy a nedves falak és a vizes aljzat magától száradjon ki. Egy-egy nagy teljesítményű ipari falszárító gép segítségével az ingatlanok száradási ideje akár a tizedére csökkenthető!

PÁRA TUDNIVALÓK

MIKOR PÁRÁS A LEVEGŐ?
PÁRA A TERMÉSZETBEN

A természetben pára akkor képződik, mikor a Nap sugarai felmelegítik a tavakat, tengereket (vagyis a vizeket), s a nedvesség vízgőz (pára) formájában a levegőbe kerül. Minél jobban felmelegszik az adott víz felülete, annál több vízgőz keletkezik, s annál párásabb lesz a levegő. Ezt a párás levegőt a szél juttatja el a vízfelülettől távol lévő helyekre. Mi az a pára? A pára a levegőben található nedvesség. A levegőben található vizet párámak nevezzük. Átlagos körülmények között szabad szemmel nem látható, de amint megemelkedik az adott levegőben található víz mennyisége, ez a víz kicsapódik, s láthatóvá válik vízcseppek formájában. Szükség esetén a magas páratartalom gyorsan megszüntethető bérelhető ipari felszárító gépek segítségével.

PÁRÁS LETT AZ INGATLAN?
PÁRA A LAKÁSBAN, HÁZBAN

Normál esetben, egy-egy lakott ingatlan páratartalma 40-60% közötti értékű, ilyen esetben nincs szükség szárításra. Ha azonban csőrepedés, vízkár volt, vagy sok vizet felhasználó építőipari munkálatok folytak, akkor szükség lehet a száradás gyorsítására.

Szárítás. Páramentesítés. Párátlanítás.

ÉPÍTŐIPAR: Az építőiparban párás levegő akkor keletkezik, amikor az építkezés, vagy felújítás alkalmával több hektoliter víz jut be egy zárt légtérbe, az aljzatbeton, a falazás, a vakolás vagy a festés alkalmával. A falakban lévő víz, a természetben is tapasztalható módon elkezd párologni, de a zárt légtérben ez a mennyiségű víz, magától csak nagyon lassan tud eltávozni.

CSŐTÖRÉS: Ha beázás, csőtörés során a falak vizesek lettek, a padlószőnyeg megszívta magát vízzel, akkor szintén szükség a van a magas páratartalom megszüntetésére, a penészesedés elkerülése érdekében.

TALAJVÍZ: Extrém csapadékos időjárás esetén gyakran előfordul, hogy olyan pincék is vizesek lesznek, amik soha nem voltak nyirkos. Ilyenkor egy egyszeri alkalommal történő gép, elektromos szárítással hamar újra szárazzá lehet varázsolni a talajszint alatti helyiségeket.

EGYÉB SZÁRÍTÁSI FELADATOK: A fenti három típus a legjellemzőbb páramentesítési, párátlanítási eset. Ezektől eltérő helyzetben kellene szárítani? Forduljon szakembereinkhez, segítenek Önnek!

MODERN PÁRÁTLANÍTÁS

GYORS ÉS HATÉKONY SZÁRÍTÁS
PÁRA CENTRUM

A modern szárító- és páramentesítő gépeknek köszönhetően, nem kell hosszú hetekig arra várni, hogy a nedves falak és a vizes aljzat magától száradjon ki. Egy-egy nagy teljesítményű ipari falszárító gép segítségével a száradási idő a tizedére csökkenthető! A Pára Centrum szárításhoz biztosít bérelhető, nagy teljesítményű ipari párátlanító gépeket, kérjük tekintse meg ipari bérelhető gépeinket, és bérleti díjainkat! Párátlanító gépeinket Budapesten és környékén még aznap, országos szinten pedig 24‑48 órás határidővel saját autóinkkal kiszállítjuk Önnek!

A nyirkos szó jelentése: enyhén nedves és hideg tapintású felület, tárgy, testrész, hűvösen nedves felület.

MILYEN HELYEKEN TUDNAK SZÁRÍTANI?
Gyors és hatékony szárítás, párátlanítás, páramentesítés
KB. MIBE KERÜL A SZÁRÍTÁS?

Nyilván lehetetlen így látatlanban pontosan megmondani, hogy Önnél mibe kerül a gép szárítás. Viszont segítségül közöljük, hogy nagyságrendileg milyen összegre számíthat. Tájékoztató árak, pontos összeget a konkrét körülmények ismeretében tudunk mondani!

ÉPÍTŐIPARI SZÁRÍTÁS

MIKOR KÉPZŐDIK MAGAS PÁRA?
PÁRA AZ ÉPÍTŐIPARBAN

Építőipari páramentesítés ipari falszárító gépekkel

Nagyon párás helyiségek esetén - mint például ez építkezések, felújítások -, párátlanító gépek segítsége nélkül, akár több hónapot is igénybe venne a természetes száradás. Szerencsére a modern ipari szárító gépek segítenek, hogy ne az önmagától történő páramentesítés legyen az egyetlen szárítási megoldás.

GYORSABB SZÁRADÁS: A modern ipari falszárító gépek segítenek a gyors száradásban. Az épülő házban, lakásban a relatív páratartalom elérheti akár a 85‑90%-ot is, ilyenkor mindenképpen szárítani kell! Beázás és csőtörés alkalmával váratlanul, akár több köbméter víz is el tud folyni, a falak, az aljzat gyorsan elnyeli a vizet. Elektromos szárítás nélkül, ez a hírtelen elfolyt vízmennyiség aztán igen lassan párologna el, és több héten át magas lenne a páratartalom, ami aztán könnyen penészesedéshez, és az építőanyagok károsodásához vezethet.

ÉPÍTŐIPARI SZÁRÍTÁS: A fejlett építőipari páramentesítő gépeket, és ipari falszárítókat munkálatok közben is lehet használni. A szárítás idejére nem kell leállnia a munkásoknak, nem lesz időben csúszás. A száradási idő akár a tizedére is csökkenthető! Amikor indokolt lehet szárítani: betonozás után, parkettázás előtt, glettelés miatt, lassan száradó falfestés kapcsán, bútorok beépítése előtt... Kétségei vannak? Kérdezze meg nyugodtan kivitelezőjét! Biztosak vagyunk benne, hogy amennyiben indokolt, Ő is ajánlani fogja a szárítás meggyorsítását.

MILYEN MÉRETŰ HELYEKEN TUDNAK SZÁRÍTANI?
 • Szoba (10-30 m²)  
 • Lakás (25-150 m²)  
 • Ikerház (60-200 m²)  
 • Családi ház (80-350 m²)  
 • Villa (250-2 000 m²)  
 • Társasház (200 m²-)  
 • Garázs (30-2500 m²)  
 • Pince, irattár (-1 000 m²)  
 • Raktár, csarnok (-9 999 m²)  
PÁRÁVAL KAPCSOLATOS ALAPFOGALMAK
 • Mi az a pára?
  A párát hétköznapi nyelvben gyakran nedvességként vagy vízgőzként is emlegetjük, mértékét relatív páratartalomként határozzuk meg. Mint általában mindenhol az életben, a páratartalom esetében is érvényes a szabály, mely szerint az arany középút a jó; vagyis az se jó ha magas, és az se jó, ha túl alacsony a páratartalom.
 • Abszolút (tényleges) páratartalom: kifejezi, hogy egy m3 levegőben hány gramm vízgőz található. Mértékegysége: g/m³. Az abszolút vízgőztartalom (tényleges páratartalom) függ a levegő hőmérsékletétől, és adott hőmérsékletű levegő csak meghatározott mennyiségű vízgőzt tud befogadni. Például a 10°C-os levegő maximálisan 9 g/m³ vízgőzt fogadhat be.
 • Relatív páratartalom: A levegő relatív páratartalma azt az értéket mutatja meg, hogy a levegőben levő vízgőztartalom hány százaléka annak a maximális vízgőztartalomnak, amelyet a levegő az adott hőmérsékleten befogadhat, vagyis hány százaléka az abszolút páratartalomnak. A relatív nedvesség maximális értéke 100% lehet, ez esetben a levegő telített. A hőmérséklet változása komoly hatással van a páratartalom változására: adott relatív nedvességű levegő lehűlése a nedvesség növekedését, melegedése viszont a nedvesség csökkenését idézi elő (ha közben több pára nem jut a levegőbe vagy abból pára nem távozik el).
MILYEN A JÓ PÁRATARTALOM?
 • Ajánlott páratartalom: az emberi szervezet számára az ideális páratartalom 30% és 60% között van, az 50%-os mérték a preferált. Túl magas páratartalom esetén az izzadás kevésbé hatékony, ezért úgy érezzük, melegebb van. Ha a levegő relatív páratartalma 30% alá csökken, bőrünket száraznak érezzük és szomjasak leszünk.
 • Túl magas páratartalom esetén telítettség, kicsapódás jön létre, azaz ha egy adott hőmérsékletű levegőben annyi pára (vízgőz) található, amennyit az maximálisan befogadni képes, telített levegőről beszélünk. Ha például a 10°C-os levegő éppen 9g/m3 vízgőzt tartalmaz, akkor telített. Ha ennél több vízgőz található a levegőben, akkor az már nem lehet jelen gázhalmazállapotban, hanem csak folyékony formában, vagyis kicsapódik.
 • Párás a levegő, penészes a fal? A sajtgyártásban alkalmazott ártatlan nemes penész fajták mellett többféle káros, kórokozó penészgombafaj is létezik. A nedves falakon tenyésző, jellegzetes fekete foltot hagyó aspergillus niger, magyarul fekete penész is ilyen. Ha a levegőből a belélegzés során nagy mennyiségű spóra kerül a tüdőbe, súlyos betegségeket okozhat. Hogyan lehet eltávolítani a fekete penészt? Mi megmutatjuk Önnek! Penészirtás hat lépésben.
MI A HARMATPONT? MI A KONDENZÁCIÓ?
 • Harmatpont (telítési hőmérséklet): legtöbbször a levegő hőmérséklete gyorsabban változik, mint a páratartalma, ezért leginkább úgy válik a levegő telítetté, hogy az adott páratartalmú levegő lehűl. Ha eléri azt a hőmérsékletet, amelyen telítetté válik, akkor elérte a harmatpontot, és ha tovább csökken a hőmérséklet a pára látható formában is kicsapódik.
 • Kondenzáció: amennyiben a levegő hőmérséklete a harmatpont alá süllyed, vagyis a levegő lehűl, akkor megkezdődik a páratartalom (vízgőz) kicsapódása. Ha a kondenzáció a szabad légtérben történik, akkor a levegőben található porszemek, sókristályok és egyéb aeroszolok, összefoglaló néven kondenzációs magvak felületére csapódik ki a víz. Ha a kondenzáció a földfelszín közelében játszódik le, akkor köd keletkezik, ha pedig nagyobb magasságban játszódik le, akkor felhő keletkezik.
 • Gőznyomás: A gőznyomás az az érték, mely megmutatja, hogy az adott hőmérsékleten, a folyadékával egyensúlyban lévő telített gőz nyomása mekkora. Minden gőz, vagyis gáz állapotú anyag adott helyzetben lecsapódik, kondenzálódik, míg a szilárd testek és folyadékok gőzölögnek. Ennek a két folyamatnak a nyugalmi állapotáról, vagyis dinamikus egyensúlyról akkor beszélni, ha az elpárolgó folyadék és lecsapódó gáz mennyisége állandó. Azt az adott nyomást hívjuk gőznyomásnak, amelynél az adott hőmérsékleten ez a dinamikus egyensúly folyamatosan megmarad. A gőznyomás nagy mértékben függ a hőmérséklettől.
 • Forráspont: A forráspont az a adott hőmérsékleti érték, ahol a gőznyomás megegyezik a környezeti atmoszféra nyomásával. A forrásponton a gőz halmazállapotú anyag nyomása elegendővé válik ahhoz, hogy legyőzze a légköri nyomást, melynek következményeként gőzbuborékok formájában a felszínre emelkednek folyadékrészek.
 • Adott hőmérsékletek telítettségi értékei:
Levegő hőfoka°C-10000510152025
Absz. páratartalomg/m³2,05,07,09,0131723

SZÁRÍTÁS

GYAKORI SZÁRÍTÁSI FELADATOK
VÁLASSZON AZ ALÁBBIAK KÖZÜL!

Beázás szárítása Csőtörés szárítása Betonozás, beton szárítás Parkettázás, parketta lerakás Vizes fal Penészes falak kezelése

HARMATPONT KALKULÁTOR

MIKOR CSAPÓDIK LE A PÁRA?
HÁNY FOKON LESZ VÍZFOLT A FALON?

Számolja ki három egyszerű lépésben ennek a kalkulátornak a segítségével, hogy adott hőmérséklet és páratartalom mellett, hány fokos falfelület esetén csapódik le a pára, és lesz csupán a levegő magas páratartalma miatt vizes foltok a falakon, és az ablakok sarkaiban! Általában a szobák sarkai a leghidegebbek, így először ott jelenhetnek meg az alábbiakban kiszámolt hőfokon a vizes foltok.

3/1 Válasszon hőmérsékleti mértékegységet!

3/2 Adja meg a hőmérsékletet, vagy páratartalmat!

Érték Pontosság
Hőmérséklet megadása
Relatív páratartalom [%] ±
Harmatpont hőmérséklete ±

3/3 Kattintson a KISZÁMOL gombra!HOGYAN ÉRTELMEZZEM A FENTI ADATOKAT?

Ha az adott helyiségben a fent megadott hőmérséklet és páratartalom van, akkor azok a tárgyak, melyek felületének a hőfoka egyenlő, vagy kisebb, mint a 'Harmatpont hőmérséklete' mezőben megjelenő érték, akkor azok felülete vizes lesz, azokon a levegő páratartalma lecsapódik. Legyen az fal, ablak, sarok, vagy egy hűtőből kivett hideg tárgy, mindegyik felülete vizes lesz, ha felületük hömérséklete kisebb, mint a fent kiszámolt adat. Jellemzően ilyenek a szobák külső falainak sarkai, így először ott jelenik meg vizes folt, majd akár a penész.

SZÁRÍTÁSI, PÁRAMENTESÍTÉSI TANÁCSOK
 • A nyílászárókat (ablakokat és kültéri ajtókat) zárva kell tartani, különben a kinti levegőből történik a páraelvonás, párátlanítás!
 • A megfelelő légkeringtetés érdekében a gépeket, a szárítandó helyiségek közepére tanácsos elhelyezni. Páramentesítő bérlés.
 • A szárítási idő rövidebb, ha hűvös helyiségekben (12-15 °C alatt) elektromos fűtőberendezést használunk. Hősugárzó bérlés.
 • Nagy légterű helyiségek esetén szélgépek használatával növelhetjük a szárítás hatékonyságát. Szélgép bérlés.
 • A kompresszor meghibásodásának elkerülése érdekében, a készülékeket csak állítva szabad üzemeltetni, szállítani és tárolni!

Keresési kulcsszavak: hidratálás és dehidratálás, gázolajos hőlégfúvó, elektromos hőlégfúvó, kisebb teljesítményű páraleválasztó, páramentesítő párátlanító szárítógép szárítás, szaritas száraz levegő dehidratálás. Penész nedves fal, vizes fal szárítása.

FOTÓK A SZÁRÍTÁS KAPCSÁN

PÁRÁTLANÍTÁS, PÁRAMENTESÍTÉS
ELÁZOTT, VIZES FALAK SZÁRÍTÁSA

Ezt a durván elázott pincét is mi szárítottuk ki! Építkezés felújítás munkálatok közbeni páramentesítése Belvíz, extrém esőzés utáni vízkárok szárítása Igen, ez a salétromos fal is kiszárítható! Szárítás: építkezés páramentesítése páramentesítő gépekkel vizes-falak/elazott-vizes-falak-szaritasa.jpg

PÁRAMENTESÍTŐ AJÁNLÓ

MILYEN FALSZÁRÍTÓT BÉRELJEK?
A PÁRA CENTRUM KÉT LEGJOBB GÉPE:

Ipari páramentesítő bérlés
Ipari páramentesítő bérlés

KISZÁLLÍTUNK ÉS KISZÁRÍTUNK!

Naná, hogy kiszárítjuk! Csőtörés és beázás szárítása.

SZÁRÍTÁS INFO: 06 1 445 4945


PÁRA CENTRUM: +36 1 445 4945
NYITÓLAP
BLOG CÉGÜNK TOP GÉPEK
VIZES FALAK SZÁRÍTÁSA
ÉPÜLETSZÁRÍTÁSI FELADATOK
BEÁZÁS BETONOZÁS CSŐTÖRÉS
ÉPÍTKEZÉS PARKETTÁZÁS PENÉSZ
KISZÁLLÍTÁSI IDŐPONTOK
PÁRAMENTESÍTŐ BÉRLÉS
IPARI PÁRAMENTESÍTŐ BÉRLÉS
ALFA BÉTA GAMMA
DELTA IPARI EPSZILON IPARI GYIK
JOGVÉDELEM KALKULÁTOR SITEMAP
KAPCSOLAT

Pára Centrum logó

PÁRA CENTRUM KÖZPONT: 06 1 445 4945
Budapesti iroda: 1026 Budapest 06 1 445 4945
Pátyi raktár: 2071 Páty 06 30 374 9799
Szombathelyi telephely: 9771 Balogunyom 06 30 565 7861

Pára Centrum Facebook   Twitter   YouTube   Viber   Magyar   Magyar   Magyar

SZÁRÍTÁS MEGRENDELÉSE:
06 1 445 4945
PÁRA CENTRUM HÍVÁSAIpari és lakossági szárítási megoldások, PÁRAMENTESÍTŐ BÉRLÉS vizes falak szárításához.
Falszárítási feladatok: Beázás utáni szárítás, parkettázás aljzatszárítása, penészírtás, SOS párátlanítás.

[ Beázás, csőtörés | Betonozás | Parkettázás előtti szárítás | Penészes fal | Páramentesítő bérlés | Kapcsolat ]


RÓLUNKBÉRELHETŐ GÉPEKSZÁRÍTÁSI FELADATOKKÖZÖSSÉGI JELENLÉT
Nyitólap
Bemutatkozás
Gyakori kérdések
Ipari páramentesítő bérlés
Páramentesítős videók
Párátlanítási feladatok
Referencia munkák
Sitemap
Szárítási feladatok
100% falszárítás
Kapcsolat
Alfa párátlanító
Béta párátlanító
Gamma párátlanító
Delta ipari páramentesítő
Epszilon ipari páramentesítő
Vénusz ipari szélgép
Nap 3.3 hősugárzó
Delta+ infravörös falszárító
Páramentesítő bérlés
Ipari páramentesítő bérlés
Online bérlés non-stop
Beázás, csőtörés
Betonozás, beton szárítás
Csőtörés utáni szárítás
Építőipari párátlanítás
Épületszárítás, falszárítás
Parkettázni mikor szabad?
Parkettázás, parketta lerakás
Penészes falak kezelése
Salétromos falak
Szárítási feladatok
Vizes falak, nedves fal
Blog, friss hírek
Budapest páratartalma
Szombathely páratartalma
Harmatpont Kalkulátor
Kiszállítási időpontok
Páramentesítés fórum
Penészírtás 6 lépésben
Facebook
Google térkép
YouTube videóink
+1: Van egy jó ötlete?

Copyright © 2009-2024 Pára Centrum
Adatvédelem és jogi tudnivalók